Virtuális valóság. A szóösszetétel, amely szinte minden gamernek felcsigázza a fantáziáját manapság. A számítógépes játékoknak maguk a játékosok eddig ugyanis csak külsőleg lehettek résztvevői. Milyen izgalmas lenne már pedig benne lenni tényleg a játékban? Nos, ez már lehetséges. A VR szemüveg megjelenése óta már mindenki részese lehet az úgynevezett virtuális valóságnak, ha van egy elég erős gépe és egy nagy szobája, ahol fel lehet állítani az összes szükséges eszközt. Az Oculus Rift, a HTC Vive és még sok egyéb szemüveg kínálja a legkülönlegesebb virtuális valóság élményt a játékosok számára. De hogyan is működnek ezek a híres VR szemüvegek?

Ezek az eszközök tulajdonképpen a szemünktől néhány centiméterre jelenítik meg a számítógépünkből, telefonból vagy konzolból érkező képet, ezáltal olyan érzetet adva, mintha mi is részese lennénk a történéseknek. A lencsék szorosan együtt dolgozva, egymástól kissé eltérő szögben megjelenített képet adnak, ezzel, úgymond becsapják az agyat és olyan térérzetet keltenek, amely teljesen valóságosnak tűnik.

Ez persze szép és jó, azonban a VR szemüvegek nagy trükkje itt nem ér véget. A kép megjelenítése ugyanis önmagában még nem elegendő. A szemüvegek a fejünk mozgását is képesek követni és igazából ennek köszönhetően valósul meg az, hogy ha valóságban forgatjuk a fejünket, úgy a játékban is ezt fogja követni az adott karakterünk.

A VR szemüvegek legnagyobb előnye, hogy az ember végre nem csak külső szemlélőként van jelen a játékokban, hanem egy sokkal bensőségesebb kapcsolatot alakíthatunk ki a játék és játékos között.

A HTC Vive, a Fove VR, a StarVR és a Playstation VR mind különböző adaptációi ugyanannak a VR szemüveg sablonnak, tehát van miből válogatni, ha be akarunk szerezni mostanság egy virtuális valóság szemüveget.

Az Oculus Rift, valamint a megannyi egyéb VR szemüveg már sok helyen kapható, azonban maga a szemüveg nem lesz elég a teljes élményhez. A minimum egy erős gamer PC a szemüvegek mellé, mivel az adott játékokat valaminek el is kell futtatni. Érdemes mindig megnézni a szemüvegek gépigényét, hogy lássuk, milyen gép lesz elegendő kezelésükhöz. A jelenlegi VR szemüvegek csak az első lépést jelentik a virtuális valóság megvalósításában. Pár év múlva már sokkal izgalmasabb és érdekesebb újításoknak  is részesei lehetünk!