VR körkép // 3. Rész: Sony Playstation VR

Holoszoba - Sony Playstation VR

A VR eszközöket bemutató sorozat a befejező részéhez érkezett. Ennek nyilván nem az az oka, hogy csak 3 eszköz van a piacon, de jelenleg talán csak ezek azok az eszközök, amelyek hosszabb távon is maradandó élményt adhatnak és egy Ready Player One-hoz hasonló világban is el tudunk boldogulni velük. A harmadik eszköz nem PC-s eszköz, hanem a konzolok világából érkezik és nem más, mint a PlayStation VR.

A Sony 2014-ben indította útjára a Project Morpheus kódnévre hallgató projektjét, amelyben előre vetítettek egy, a PlayStation-höz kapható virtuális valóság kiegészítőt. 2015-ben a Sony bekebelezte a SoftKinetic céget, akik egy mozgásfelismerő-szoftvert és hardvert fejlesztő startup cég volt. Innentől egyenes út vezetett a PS VR végleges verziójának megjelenéséhez, amelyre 2016 októberében került sor, tehát a 3 bemutatott eszközből ez a legfiatalabb.

Holoszoba - Sony Playstation VRTöbbféle csomag közül választhatunk, amikor vásárolni szeretnénk egy PS VR-t attól függően, mire van szükségünk. Ami mindenképp kelleni fog az a processing unit, a szemüveg és a kamera, a legnagyobb csomag mellé jár azonban a PlayStation Move kontroller is. A becenevén csak fagyinak hívott kiegészítő lesz a virtuális térben a kezünk, funkciója megegyezik az Oculus és HTC Vive mellé kapott irányítókkal. Ugyan olyan puha műanyagból készült, mint amit a kontrollereken is foghatunk, súlya pedig elenyésző, így hosszabb távon is kényelmes a használata. Összesen 8 gomb kapott helyet rajta, illetve egy ravasz is. A gombok majdnem kézre állnak és csak azért majdnem, mert bár mindegyiket oda rakták ahol keresnénk, a kisebb kezűeknek sokszor kell nyújtózniuk értük. Alul lehet tölteni kábellel vagy egy külön neki vásárolt állványon és itt kapott helyet a csuklópánt is, amelyet tetszőlegesen a csuklónkra szoríthatunk.

Holoszoba - Sony Playstation VRA Move arra a motion szenzorra építkezik, mint amit már az új dual shock kontrolleren is megtalálhattunk és egyébként a szemüvegen is ez a technológia kapott helyet. Az eszközökön található fénypaneleket helyezi el a PlayStation kamera térben és ezeket az információkat vetíti át a virtuális térbe. Ez a szenzor a fagyi tetején kapott helyet és különböző színekben képes világítani is. A játékok kínálatában található egy két olyan cím, amelyeket csak ezzel tudunk játszani, de ezek száma elenyésző így aki PS-en szeretne VR-ozni annak nem is fontos megvennie ezeket a kontrollereket.

Maga a szemüveg műanyagból készült és két részből áll. A fejet körbeölelő pánt végig párnázott, elöl felmegy egészen a homlokunk tetejéig és a tarkón található gombbal, valamint tekerővel állíthatjuk be a méretét. Szintén a tarkón kapott helyen két szenzor is. Ebben a fejpántban van elvezetve a szemüvegből érkező kábel, amelynek csak a vége ágazik ketté és ez kényelmi szempontból jó megoldás. A kábelen találjuk az irányító panelt is, amellyel bekapcsolhatjuk a headsetet illetve hangerőt szabályozhatunk és mikrofont némíthatunk. A kijelző egy nagy házban kapott helyet és 1920×1080-as felbontású OLED paneleket kapott, illetve 90 és 120 Hz-es frissítésre is képes. A lencséket egy nagyon puha rugalmas gumi veszi körbe, ez gondoskodik szemünk kényelméről és a ház maga elég nagy ahhoz, hogy akár szemüveggel is használjuk. Kívül 7 szenzort találunk és egy, a szemünktől lévő távolság állítására alkalmas gombot is.

Összességében a szemüveg kényelmes és könnyű, érzetre mindenképpen légiesebb mint Rift vagy Vive eszköze. Hiányzik róla a beépített füles, hiszen a keretre simán rá lehetett volna rakni egy, az Oculuséhoz hasonló megoldást, de ettől függetlenül egy ügyesen kivitelezett és pofás, futurisztikus kinézetű szemüveget kaptunk a Sonytól. Hogy a műanyag ház és a párnázott részek hosszú távon mennyire lesznek tartósak, az egy másik kérdés.

Holoszoba - Sony Playstation VR

Ha kamerával vesszük a csomagot, akkor a második generációs kamerát kapjuk, ha már van, akkor a korábbi verzió is megfelel, viszont kamera nélkül semmiképp sem tudunk VR-ozni. A kapott kamera csomó más funkcióra is jó lehet, például ha live streamelni akarunk, vagy arcfelismeréssel szeretnénk belépni a konzolba, akkor ezekre is alkalmas a cucc. A kerek dizájn elegáns kinézetet kölcsönöz neki és egy okos állványt kapunk hozzá, amellyel asztalra is rakhatjuk, vagy a TV tetejére hajtogathatjuk a kamerát. A kábel nem eltávolítható, ez a szállítás szempontjából lehet kényelmetlen.

Bemutató videó

A feldolgozóegység az agya tulajdonképpen a VR szettnek, ezt a szemüveg mellé kapjuk akkor is, ha csak azt vettünk. Méretre nagyjából a PS4 negyedének felel meg, szóval ha nem tudjuk eldugni egy szekrényben, akkor szerves része lesz a berendezésnek. A műanyag doboz a Sony és a PS4 formavilágát követi, kicsit olyan, mintha egy zsebre dugható konzol lenne és ez nagyon jól áll neki és egyáltalán nem lóg ki a képből ha a konzol mellé rakjuk. Hátul találjuk a hűtőnyílást és a portokat is. Bemenetből van az adapternek, HDMI a PS4-nek, köztük pedig a PS4 csatlakozásához egy mini USB. Kimenetből csak egy van, ez egy HDMI a megjelenítő irányába. Elöl találjuk a headset bemeneti csatlakozóit, amelyet el tudunk rejteni, illetve ez a megoldás azt a célt is szolgálja, hogy ne tudjanak szétcsúszni a csatlakozók heves játék közben. Szintén az egység mellett találunk egy hosszabbító kábelt, amellyel akár messzebb is ülhetünk a konzoltól.

Holoszoba - Sony Playstation VRA PlayStation VR összeszerelése sokkal bonyodalmasasb, mint az Oculus vagy a Vive esetében. Szerencsére egy nagyon jól értelmezhető útmutatót kapunk a csomaghoz, a kábeleket is számozva kapjuk és piktogram is segít minket, de nagyon sok kábellel kell foglalkoznunk amelyek nem is néznek ki jól, ha nincs hova elvezetni őket. A folyamat pedig valahogy így néz ki: összekötjük USB segítségével a PS-t és a feldolgozó egységet, majd egy HDMI-vel is összekötjük őket. Ezután összekötjük a megjelenítőnket és a feldolgozó egységet szintén HDMI-vel, aztán a kamerát csatlakoztatjuk a PS-hez. Ezután az egységbe és a PS-be is bedugjuk a hálózati adaptert. Ha ezekkel megvagyunk, akkor már csak a szemüveg két bemeneti csatlakozója maradt és jók is vagyunk. Csupán 7 kábel kellett hozzá. Ha mondjuk kisgyerek van a családban, ő biztos szeretni fogja, hogy mennyi mindent lehet rángatni, viszont azt nehezen lehet elképzelni, hogy ez volt az egyetlen épkézláb megoldás a Sonytól. Ha PS4 Pro van nálunk, akkor egy fokkal jobb a helyzet, mivel annak hátul is van USB csatlakozója, így mindent hátul vezethetünk el.

Maga a Sony is úgy nyilatkozott a termékkel kapcsolatban, hogy első sorban egyhelyben maradós élménynek szánják, tehát ülve vagy állva is egyaránt lehet használni akkor is, ha kevés hely áll rendelkezésre otthon. Irányítani a fagyikkal és a dualshock kontrollerekkel is tudjuk a játékot, szóval kanapén ülve is teljes élményt kapunk. A kép szép és részletes, ha jól be tudjuk állítani magunknak a szemüveget. A setup egyszerű és végigvezet rajta a PS szoftvere, újrapozícionálni egy gombnyomásba kerül, úgyhogy a felhasználói élmény kiváló. Az irányítás sem okoz gondot, a kamera jól leköveti a fejünk és a kontroller mozgását is. Ami furcsa lehet a szemnek, az a 90 és 120 Hz-es frissítés lehet, aki nem szokott ehhez annak előfordulhat kisebb rosszullét is.

Játékok tekintetében több, mint 100 cím áll rendelkezésre, amelyeket fizikálisan vagy a PS Store-ból is meg tudunk venni. Érdemes olyan csomagot venni, amiben már alapból van 1-2 cím, vagy a VR Worlds, ami több kisebb és rövidebb játékot tartalmazó bundle.

Gépigényről itt nyilván nem beszélünk, elég egy PS4 hozzá és abból sem kell Pro, mivel a PS4 Slim is simán visz minden címet gond nélkül. A kérdés inkább az, hogy kinek éri meg a PS VR. Mivel elengedhetetlen hozzá egy konzol, ezért arra gondolnánk, hogy csak azoknak érdemes gondolkodni rajta, akiknek van PS4-ük. Azonban ha azt nézzük, hogy hol tartanak a PC-s hardver árai és mennyibe kerülne egy VR-ready számítógép összerakása azon felül, hogy meg kell venni a Vive vagy Oculus eszközét is, akkor már teljesen más fénybe kerül a helyzet. Valószínű csak a számítógép árából kijönne a PS4 és a PS VR is egyben, onnantól kezdve pedig csak a játékokat kell beszerezni.

Árban jelenleg ez a legolcsóbb a három eszköz közül és ha úgy döntünk, hogy szeretnénk egyet, akkor csak besétálunk egy műszaki boltba és meg is tudjuk venni. A másik két eszköznél ugyanez nincs meg és talán ez lehet az a dolog, ami miatt a legjobb belépő a VR bitodalmába egy PS VR lehet. Még akkor is, ha konzolt kell venni hozzá.

A cikk szerzője

Vass Csaba

A The HUB Youtube csatorna szerkesztője.

Köszönjük a véleményt és a Cikket Csaba!

Vissza a Blogoldalra
Bérelhető csomagok
Rendezvényi kitelepülés