Amikor először bejelentették a VR (virtuális valóság) érkezését a játékosok számára, sokak fantáziája megindult. Az Oculus Rift nemrégi megjelenése rengeteg gamer számára jelentette a számítógépes játékokkal való játszás új szintjét. Ez a fejünkre rögzíthető eszköz egészen egyedi módon helyez be minket a játékok világába olyan szinten, hogy tulajdonképpen minden mozdulatunkat képes lekövetni. Az állítható fejpántok segítségével szorosan rögzíthetjük a fejegységet, így mozgás közben sem mozdul el.

Érdekesség, hogy a Sony is kiadott egy VR szemüveget, amely tulajdonképpen hasonló elven működik, mint az Oculus Rift.

Mi is azonban ez a virtuális valóság, amit ezek a szemüvegek, fejpántok, akárminek is nevezzük őket, nyújtanak számunkra?

A VR egy mesterséges világot takar, amelyet úgy kell elképzelni, mintha valaki valamely számítógépes játék szereplője lenne. A számítógépből érkező kép nem a monitoron jelenik meg, hanem a szemüvegen keresztül közvetlenül az emberhez érkezik és a minőségi izolálással érik el a fejlesztők, hogy az ember úgy érezze, hogy tényleg a játékban van. A VR átélői egy olyan szemüveget vesznek fel, amelyből egyáltalán nem lehet kilátni, tehát a kapcsolatunk a külvilággal vizuális és hanghatási szempontból nagyrészt megszűnik. Ahogy mozgunk és forgatjuk fejünket, úgy lehet mozogni és nézelődni a virtuális világon belül.

Természetesen a mozgás terén azért limitáltak még a lehetőségek, azonban a VR jelenlegi állása még csak az első lépés a komplexebb szimulációk felé.

Az Oculus Rift egy megfelelő gamer PC-vel kombinálva, amely elég erős videókártyával rendelkezik, bizony igen jó játékos élményt nyújthat.

Na de mivel játszhatunk, ha van Oculus Riftünk? A VR szemüveg már a megjelenésekor több mint harminc játékkal várta az érdeklődőket. Ezek között volt a Project CARS, az Elite: Dangerous, a Vanishing of Ethan Carter és a Keep Talking and Nobody Explodes. Azóta számos új játék vált elérhetővé, melyek tökéletes választások lehetnek a VR környezetbe és garantált, hogy még rengeteg játék fog készülni erre a platformra.

A virtuális valóság előnyeit és izgalmait jelenleg csak a játékok terén használhatjuk ki igazán, azonban a jövő sok mindent tartogat e téren még az emberek számára és pár éven belül már egészen elképesztő VR szimulációknak lehetünk szemtanúi.