A legszebb VR játék.

A The Climb volt az első VR játék, amelyet a Crytech fejlesztett.

Igen, az a Crytech akik a Crysis vagy a The Hunt: Showdown megalkotói. Az ő nevükhöz köthető a Cryengine is, ami a mai napig az egyik legszebb engine amit játékhoz használnak. Mindezt implementálták a virtuális valóságba és az eredménytől egyszerűen leesik az állunk.

Akár szó szerint is, hiszen egy falmászós játékról van szó, ahol az egyetlen célunk eljutni egy adott kezdőpontról egy adott végpontra. Az útvonal végig ki van jelölve számunkra, de ha eltévednénk akkor egy gomb megnyomásával egyből láthatjuk, merre kell tovább haladni. Nem egyszer van lehetőségünk alternatív útvonalat választani, a cél viszont mindig változatlan. Út közben vannak menedékpontok, ha azokat elérjük és netán leesnénk, akkor nem kell elölről kezdeni a pályát, hanem visszatesz minket a játék az utolsó menedékre.

A játék mechanikája nagyon jól működik. Mindkét kezünket szabadon használhatjuk és erre szükségünk is van. Ha megfogunk egy platformot akkor elkezd fáradni az adott kéz. Ha mindkét kézzel kapaszkodunk, akkor pihenhetünk. Hogy mennyi erőnk van, azt egy csík jelzi a csuklón és ha ez teljesen piros lesz, akkor nem tudunk tovább kapaszkodni azzal a kézzel. Növelhetjük a hatékonyságot, ha krétaport rakunk rá, ezt pedig egy gomb lenyomásával és a kezünk rázásával tehetjük.

Az egyszerűen tanulható technikát 4, szebbnél szebb helyszínen tudjuk kamatoztatni. Mászhatunk a sarkvidéken, egy kanyonban, egy öbölben és a hegyek között is.

A Cryengine tündököl, egészen elképesztő a látvány és a mélységérzet is jelen van. A pályák tele vannak élettel, a környezet nem statikus és apró dolgokkal tették gazdaggá így ha egy helyben állunk akkor is van látnivaló bőven. Mozgás közben is találkozhatunk elrejtett dolgokkal, bogarakkal de akár állatokkal is. Néhány platform nem elérhető addig, amíg nem söpörjük le róla az apró kavicsokat és van, hogy különböző kampókat vagy éppen zipline-t kell használnunk a haladáshoz. A pályák különböző nehézségi szintekkel érhető el, és mindegyik szint külön világ, tehát egész sok felfedezhető és bejárható terület vár ránk.

A karaktert személyre is tudjuk szabni. Választhatunk nemet, bőrszínt illetve kozmetikázhatjuk a kesztyűt és az órát, valamint a csuklóra is tehetünk ékszert vagy karkötőt. Mindezt egy egyszerű menüben tudjuk megtenni, ahol a játékmódok és az opciók is elérhetőek. Mehetünk a saját időnk ellen de a globál ranglistát is követhetjük, ha nagyobb kihívásra vágyunk. Aki először próbálja ki a The Climb-ot, annak egy több lépcsős tutorial is rendelkezésre áll, amely nagyon részletesen megtanítja az alapokat, illetve gyakorlásra is ad lehetőséget. Nem engedi el a kezünket mászás közben sem, folyamatos interakciókat kapunk a karaktertől ha fárad, így például izzad és liheg is annak függvényében, mennyire gázos a helyzet.

A játék megjelenésekor egyből belopta magát a VR-t kipróbálok szívébe és nagyon hamar a legnépszerűbb cím lett a virtuális valóságban. Ez egyáltalán nem véletlen és a fejlesztők is megérdemlik az elismerést, hiszen egy nagyon alaposan kidolgozott, a Cryengine-t maximálisan kihasználó, gyönyörű és élvezetes dolgot hoztak létre a The Climb személyében. 

Bemutató videó

A cikk szerzője

Vass Csaba

A The HUB Youtube csatorna szerkesztője.

Köszönjük a véleményt és a Cikket Csaba! 

Vissza a Blogoldalra
Bérelhető csomagok
Rendezvényi kitelepülés