Virtuális valóság. Ez az a két szó, amelyre a játékosok már jó ideje vártak. Nemrég pedig a virtuális valóság tényleges valósággá is lett (és fordítva is) az Oculus Rift, a HTC Vive, a Sony Playstation VR és egyéb adaptációknak köszönhetően. A játékosok már nem csak külső szemlélőként, egy monitort nézve vannak jelen a játékban, hanem sokkal egyedibb, bensőségesebb kapcsolatba kerülhetnek a játék környezetével, karakterükkel és igazi részesei lehetnek a játékoknak.

Az Oculus a VR szemüvegek piacán az elsők között kezdte el fejleszteni a Rift-et, amely hatalmas sikert aratott a megjelenés után. A VR szemüveg praktikusan csatlakoztatható gépünkhöz és ha már rendelkezünk egy jó gamer PC-vel, akkor számos játékot a virtuális valóságban is kipróbálhatunk.

Az Oculus egyik legnagyobb előnye, hogy akár szemüveggel is lehet viselni, mivel az optika a személyes igényeknek megfelelően állítható. A speciális dupla kijelzős AMOLED kijelzők tökéletes látásért, a fejpántra szerelt 3D fejhallgatók pedig a tökéletes hangélményért felelősek. Jól hangzik, de vajon mennyi igaz ebből?

Az Oculus Rift-et tüzetes tesztelésnek vetettük alá és rendkívüli mértékben meg voltunk elégedve a nyújtott teljesítménnyel.

Kíváncsiak voltunk azonban, hogy vajon a legnagyobb vetélytársa, a HTC Vive is hasonlóan jól szerepel e a VR mércén, hiszen ez a két legismertebb termék a palettán jelenleg.

A Vive-ot felvéve két dolog elég hamar fel is tűnt a csapatnak. Az első, hogy a borsos árú készülék tulajdonképpen nem nagyon képes számottevően élesebb képet produkálni, mint a Rift.  A második, hogy valamivel kényelmetlenebb volt a viselése, mint az Oculus esetében. A kép és a valamivel robusztusabb felépítés volt az egyik ok, ami eljuttatott minket a felismerésre, hogy az Oculus Rift valamivel jobb választásnak bizonyulhat a Vive-nál a jelenlegi állapotok szerint. A másik, hogy mégiscsak az Oculus volt az eredeti VR szemüveg, amely elsőként készült el a piacon. Nem véletlenül állt mögé Mark és a Facebook. Természetesen nem minden esetben tendencia, hogy az első a jobb, azonban jelenleg mégis ez lett a helyzet.

Pár szó az okostelefonhoz készült adaptációkról. Ezekről azt kell tudni, hogy a számítógépekhez készült VR szemüvegek másolatai, amelyek telefonokhoz készültek, viszont messze elmaradnak élmény és képminőség szintjén is, ami érthető. Ne keverjük össze tehát az Oculus és Vive, azaz a valódi virtuális valóság élmény és kategória csúcsát egy telefonhoz készült verziókkal.

A Rift-et egyébként összevetettük a Playstation VR-al is és ismét az Oculus terméke került ki győztesen. Tudjuk a konzolok és a PC közötti különbségeket, tudjuk, melyiktől milyen játékminőséget várhatunk el, nagyjából ehhez igazodik egyelőre a VR technológia is.

A HTC Vive természetesen mindezek ellenére nem egy elvetendő VR szemüveg, sőt! Hasonló élményt nyújt, mint az Oculus és a kontrollerek ugyanúgy jól működnek. Mindössze a képminőség terén van szükség talán némi fejlesztésre, de ez is mindkettőre elmondható.

Az Oculus Rift megjelenése sokaknak felcsigázta a fantáziáját és a gameplay-ek is azt bizonyítják, hogy a VR élményt mindenkinek érdemes kipróbálnia. Az eredeti Oculus körülbelül 30 játékkal érkezett, azonban azóta rengeteg további játék is megjelent. A kiadók továbbra is gőzerővel fejlesztik az izgalmasabbnál izgalmasabb játékokat és tartalmakat az Oculusra, ami jó hír a gamereknek, hiszen pár év és akár játékok százai, ezrei közül választhatunk majd.

A VR szemüveggel 3D filmeket és kreatív alkalmazásokat is tudunk használni, tehát nem kifejezetten csak gamerek számára készült. A CAD-esek például szintén ki tudják használni az Oculus lehetőségeit.

Az Oculus Rift és a HTC Vive az első lépés a VR technológia modern praxisában. Ki tudja mik lesznek elérhetők számunkra a jövőben? Biztosak vagyunk, hogy rengeteg izgalom vár ránk.

Mindenesetre nem kizárt, hogy mi is a Holoszobánál beszerzünk egy HTC Vive-ot, hogy mindenki személyesen maga dönthesse el, melyik VR eszköz felel meg jobban az igényeinek.