A virtuális valóság mindig is egy igen kedvelt témaköre volt az emberiségnek. Már egészen az előző évtized vége felé kísérleteztek a fejlesztők olyan módszerekkel, amellyel végre a játékost egy élethűbb, valóságosabb környezetbe lehetne helyezni a játék során és ő is részévé válhatna az eseményeknek. Az Oculus Rift pontosan ennek az elképzelésnek az első szüleménye, amelyről már sokan hallhattak. Tulajdonképpen egy headsetről van szó, amely úgy működik, mint egy szemüveg. Felhelyezzük a fejünkre és már be is léphetünk a virtuális valóságba. Működése érdekes és aki mindig is ki szerette volna próbálni, hogy milyen ténylegesen a játékban lenni, annak az Oculus Rift egy kötelező kiegészítő. Hogyan is működik az eszköz?

A Rift összeköttetésben van a számítógéppel és egy speciális interfésznek köszönhetően a számítógépről érkező kép a szemüvegbe jut, majd onnan a felhasználóhoz közvetlenül. Tulajdonképpen azt látjuk, amit a monitoron látnánk azonban saját mozdulatainkkal tudunk navigálni és nem a megszokott perifériákkal, avagy egérrel és billentyűzettel. A két nagyfelbontású, magas képfrissítésű kijelző és a különleges, szemtávolságunkhoz tökéletesen igazítható optika csempészi a virtuális környezetbe a valóság érzését. Az Oculus Rift rendelkezik egy beépített giroszkóppal, gyorsulásmérővel és az infravörös kamerás érzékelőrendszerrel is, amely lehetővé teszi, hogy valós időben, 360 fokban kövesse fejünk mozgását és a kamera látóterén belül még annak pozícióját is. Tulajdonképpen ez teszi lehetővé, hogy a virtuális környezetben mozoghassunk és az történjen, amit mi magunk is csinálunk a való életben. Az Oculus Rift viselése során körbepillantva egy másik világot láthatunk magunk körül, a nappalinkban ülve pedig akár az űrbe is kijuthatunk, ha éppen olyan játékhoz van kedvünk.

Az Oculus Rifthez a megjelenése óta rendkívül sok játék készült és már olyan népszerű játékok portolt verziói is elérhetők hozzá, mint például a Portal, az Alan Wake vagy a GTA V, amely kifejezetten izgalmas lehet a virtuális valóságban.

Tökéletes illúzió, maximális kényelem. Ez vár minket az Oculus Rift használata során. A virtuális valóság már nem a jövő kérdése, hiszen ma is hozzáférhetünk. Érdemes kipróbálni!