Oculus Quest, a VR szabadság madara kis kompromisszumokkal

Az Oculus még 2016-ban jelentette be, hogy egy önálló VR eszközön dolgozik, egy olyan headseten, amelyhez nincs szükség külön számítógépre vagy mobiltelefonra, maga a headset tartalmaz mindent, így megszabadulhatunk a vezetékek béklyóitól.

Az Oculus Go után 2019. közepén meg is jelent az Oculus Quest. Ez nem az Oculus Rift egy modernebb változata, ez egy olyan hordozható változat, amely nagyfokú szabadságot biztosít, cserébe viszont szerényebb tudást kapunk, hiszen nem tudnak és nem is volt cél egy komoly gamer PC-t beépíteni egy nagyobb szemüveg méretű eszközbe.

Az Oculus Quest szemenként 1440X1600 px-eles felbontású, ami jobb, mint a Rift 1080X1200-as felbontása, gyakorlatilag megszűnnek a fekete foltok a pixelek között. A lencsék távolsága szemenként állítható 58-74 mm között. A kalibrálást kis zöld keresztek segítik, amelyek nem mindig eredményezik a legpontosabb beállítást.

Maga a hardver egy közepes mobil telefon tudását hozza. Snapdragon 835 processzor és 4 GB ram gondoskodik a számításokról. Ez pont arra elég, amit egy mobilos VR headset tud, vagyis olyan játékok tudnak elfutni rajta gond nélkül. Ehhez 64 vagy 128 GB belső tárhelyet kapunk, amely nem bővíthető.

A mozgás és a kontrollerek érzékeléséről a headset elején elhelyezett 4 kamera gondoskodik, amely késleltetés nélkül veszi és reagálja le a jeleket, nincs érzékelhető csúszás a valós és a virtuális mozdulatok között. Az Oculus Rift S kontrollere dolgozik vele együtt, amelyen az immár felülre került gyűrűk átmérőjét kicsit megnövelték, hogy a bennük elrejtett ledeket pontosabban lássák a kamerák, ez szükségessé tette a markolat kisebb alakítását is, hogy a fogási kényelemből semmit se veszítsünk.

A hangokat egy a pántba rejtett hangszóró közvetíti, amely sajnos ront a hangzás minőségén, de szerencsére építettek be jack csatlakozót, így gond nélkül lehet a kedvenc fejhallgatónkat használni helyette.

Az akkumulátora kb. 2 órás játékidőt bír egy feltöltéssel. Amint levesszük, 15 másodperc múlva lekapcsol, így kímélve az akksit, és alvó módban csak max. 1%-ot merül óránként.

Holoszoba - Oculus Quest VR szemüveg

A VR headsethez folyamatos fejlesztéseket ígértek.

Az Oculus Linkkel például immár csatlakoztathatjuk az eszközt a számítógéphez és így pc-s VR játékokat is játszhatunk vele akár az Oculus, akár a Steam VR játéktárából. A kéz követése is csak egy későbbi szoftverfrissítéssel került bele a lehetőségek tárházába, amelynek segítségével pontosan látják a kamerák és le is követik a kéz helyzetét, nem csak a mozgást, így már a kézzel végzett interakciók is elérhetőek a VR világában.

Az Oculus Quest 50 elérhető játékkal került piacra, köztük olyan nevekkel, mint a Beat Saber, VRChat, Superhot VR, Moss, Robo Recall vagy a Keep Talking and Nobody Explodes. A lista azóta folyamatosan bővül.

Az Oculus Quest elsősorban azoknak lehet jó választás, akik gondolkodnak a VR kipróbálásán, de nem egy jóval gyengébb mobil telefon kijelzőjén szeretnék megtapasztalni az élményt, hanem a lehető legtöbbet szeretnék kapni, de nincs rá lehetőségük, hogy egy erős gamer PC-vel kössék össze. Azoknak is jó befektetés, akiknek nincs igényük arra a csúcshardverre, amit az Oculus Rift és utódja a Rift S kínál, viszont szeretnének minél jobb VR élményt.

Szeretnél kábelek és a számítógép kötöttsége nélküli VR-t kipróbálni? Túl vagy már a mobilos VR világ csalódásain? Rendezvényedre egyszerűen telepíthető szórakoztató program lehetőséget keresel? Béreld ki az Oculus Quest VR headsetet nálunk! Nézd meg bérlési csomagjainkat és kérd ajánlatunkat!

Bemutató videó

Vissza a Blogoldalra
Bérelhető csomagok
Rendezvényi kitelepülés