A VR szemüvegeket két nagyobb csoportra oszthatjuk. Vannak az Oculus Rift, HTC Vive, Playstation VR headsetek, amelyekhez csak egy erős gamer PC-re van szükségünk, a kijelzőt, az érzékelőket, a fejhallgatót, mikrofont a headset kompletten tartalmazza, ezek a HMD-k. És vannak a vezetéknélküli mobilos VR headsetek, amelyekben a kijelzőt, a hardvert egy arra alkalmas mobiltelefon biztosítja és jelenleg Android vagy IOS operációs rendszert igényelnek. A mobilos VR headseteket már akár pár ezer forintért is megvásárolhatjuk, de megéri?

A mobilos VR headsetek csúcskategóriája a Samsung Gear VR, amelyet közösen fejlesztettek az Oculussal. A Gear VR-hoz szükség van egy Samsung Galaxy S7, S7 Edge, Note5, S6, vagy S6 Edge mobiltelefonra. A régebbi vagy más márkájú készülékek nem kompatibilisek. 96 fokos látószöget biztosít szemenként 1280 x 1440 px felbontással. A játékokat az eszközre optimalizált Oculus Home alkalmazással indíthatjuk. Hátránya, hogy kisebb a látószöge a HMD VR szemüvegektől, pixelesebb a megjelenítése, és bár maga a Gear VR csak kb. 40.000 Ft-ba kerül, a vele kompatibilis készülékek csúcskategóriába tartoznak. Igazán jól az S7 szériával működik, amelyek 200.000 Ft feletti áraikkal és magával a Gear VR árával együtt már semmivel sem jobb ajánlat, mint az Oculus Rift.

Természetesen találni jónéhány kínai mobilos VR headsetet is a piacon már akár pár ezer forintért. Ezeknél az eszközöknél már a telefonok méretétől függ, hogy kompatibilisek-e. Vannak eszközök kisebb, 4,7”-os kijelzős telefonokhoz, de ha szeretnél jobb VR élményt, legalább 5,5”-os készülékekben gondolkozz. Mivel a hardvert, az érzékelőket, a mozgáskövetést, a kijelzőt, tehát szinte mindent a mobiltelefon biztosít, a VR élmény nagyban függ attól, mire képes a telefonod. A látótér kisebb, mint a HMD-éknél, és gyengébb lencsékkel vannak felszerelve.

A kínai VR szemüvegek közül sokan tartják az egyik legjobbnak a Fiit VR-t. 102 fokos látószöge jobb, mint a Gear VR-é. Kényelmesebb viselet is. A lencséket külön lehet állítani. Kompatibilis a Google Cardboard alkalmazásokkal. Hátránya, hogy nem jár hozzá kontroller. Az Oculusos játékok nem érhetők el rá. Ha olcsóbb VR headset megoldást keresel, a Fiit VR jó választás lehet.

Mielőtt beruházol egy mobilos VR headsetbe, nézd meg, mire képes a telefonod és nézz szét a piacon, melyik a legjobb opció a telefonodhoz és az igényeidhez.