A VR vagyis a virtuális valóság nem csak a gamerek játékélményének fokozásában játszhat szerepet. Egy sor tudományos vagy oktatási célra is különleges segédeszköz lehet a kiterjesztett valóság.

Bár ma még csak elterjedőben van a digitális tananyaggal oktatás, a tanárok még csak próbálgatják a digitális táblák, táblagépes tananyagok nyújtotta lehetőséget, el kell telnie még pár évnek addig, míg a VR is bekerül az iskolákba, érdemes belegondolni mennyivel nagyobb élményt tud nyújtani egy a virtuális térben kézzelfoghatóan prezentált előadás, közösen elvégzett kísérlet és ezáltal mennyivel jobban meg is marad a diákokban, amit így tanulnak meg. Már találni is néhány történelem és űrkutatás témájú VR programot az alkalmazásboltokban.

Ha már oktatás, a gépjárművezetés oktatásról se feledkezzünk meg.  Biztonságos körülmények között gyakorolható a balesetveszélyes helyzetek kezelése. Addig gyakorolhatjuk az autóvezetés nehezebb technikáit, míg rutinná nem válnak, amire az oktatóautóban ülve nincs idő. Kormánnyal, pedálokkal kiegészítve a VR eszközt, tökéletes autóvezető élményt lehet elérni. Egyetlen szépséghibája, hogy a virtuális valóságban mozgást az agyunk nem tolerálja, szédüléssel, rosszulléttel reagálunk rá a legtöbben. Idővel hozzászokik az agyunk és elmúlik a szédülés. Utána már semmi sem állja útját a virtuális autóvezetés tanulásnak. Ahogy fejlődik a VR technológia ezt a problémát is egyre jobban kiküszöbölik majd, így a gépjármű oktató intézmények is egyre szélesebb körben tudják majd alkalmazni.

Már találni parkoló szimulátort, amit ráadásul nem csak Oculuson próbálhatunk ki, hanem monitoron is. Téli havas úton gyakorolhatjuk a városi vezetést is egy Steamen megvásárolható szimulátorprogrammal. De a Project Cars is taníthat valamit, főleg autóversenyzés iránt érdeklődőknek.

Katonai oktatásban is jó szerepet játszhatnak a VR szemüvegek. Fegyverek használatát sajátíthatjuk el kiterjesztett valóságban és a különböző repülőgépek vezetése is megtanulható. Csökkenthető a kiképzések költsége VR technológia használatával. És nem csak a katonai oktatásban, hanem a harcászati műveletekben is segítséget nyújt. Helyzetek szimulálhatók a segítségével ezáltal pontosabban megtervezhető a stratégia.

Orvosi segédeszközként is jó szolgálatot tehet a VR. Az emberi test részei könnyen megismerhetők, megtapogathatók, feltérképezhetők egy VR szemüveggel.

Pókiszonnyal vagy más fóbiával küzdesz? Ez sok esetben agyban leküzdhető. A pókiszony kezelésére remek alkalmazásban először csak egy kicsi pók van bezárva egy gyufásdobozba. Ahogy halad előre a program egyre többen lesznek, egyre nagyobbak lesznek, egyre közelebb lesznek hozzád és már mozognak is a kezed mellett.  Félsz tömeg elé ki állni és beszélni? VR-ban már ez is leküzdhető.

A Microsoft HoloLens-e már nem is egyszerűen csak VR, hanem AR, vagyis kiterjesztett valóságban lehet munkára alkalmazni. Kivetíti az emberi testet a VR szemüveg a valós felületre és a kezünkkel tudunk benne munkálkodni.

Végtelenségig lehet sorolni a VR-ban rejlő lehetőségeket a játékokon túl. És ahogy fejlődik ez a technológia új bővül tovább a felhasználhatóság köre is.