A kiterjesztett valóság (augmented reality – AR) és a virtuális valóság (virtual reality – VR), bár a köztudatban még egymás szinonimájaként van jelen, valójában két nagyon is különböző fogalom. A virtuális valóság nem egyenlő a kiterjesztett valósággal. Mi a különbség közöttük?

A virtuális valóság és a kiterjesztett valóság egy nagyon fontos tulajdonságában tér el egymástól. Míg amikor felveszünk egy virtuális szemüveget, például az Oculus Riftet, belekerülünk abba a térbe, abba a szobába, arra a helyre, ahol az adott játék vagy alkalmazás „játszódik”, és teljesen kizárjuk a valóságos világot. Ezzel szemben a kiterjesztett valóságban ugyanabban a térben maradunk és ebbe a térbe vetítődnek bele valóságban ott nem lévő elemek.

A kiterjesztett valóságban a mobilunk vagy tabletünk kameráján keresztül nézünk valamit és egy erre hivatott alkalmazás pedig odavetít még képet, információkat. Például körbenézünk az utcán a kamerán keresztül és az út mentén sorakozó boltok nyitvatartása is megjelenik a szemünk előtt.

Az IKEA már ráérzett az AR előnyeire. Fejlesztett egy alkalmazást, amely segítségével a nekünk tetsző bútorokat megmutatja azon a helyen, ahová tenni szeretnénk. Vagyis odairányítjuk a kamerát, ahol a bútor kiszemelt helye lesz, az alkalmazás akkorára méretezi a bútort, hogy méretarányosan jelenjen meg, így láthatjuk, hogy fog elférni és hogy mutat a jövőbeni helyén.

A Microsoft HoloLens-e is kiterjesztett valóság és nem virtuális valóság. Az általunk látott térbe, tárgyakra vetíti hologramként a virtuális képet és információkat.

A 2016-os legnagyobb kiterjesztett valóság őrülete emberek millióit tette zombivá az utcán, a természetben nem kevés balesetet okozva vagy elszenvedve. A Pokémon Go. A mobiltelefonunk kamerája képére vetíti a játék a Pokémon figurákat ezáltal összemosva a valóságos és a virtuális világot.

Amiben a virtuális valóság és a kiterjesztett valóság megegyezik, hogy ez a jövő. Mindkettő nagy lehetőség az oktatás, a tudomány, az orvoslás és akár a mindennapi élet továbbfejlesztésére.