Legyél te is Jedi! // Star Wars Jedi Challenges by Lenovo

Augmented Reality, vagyis: kiterjesztett valóság.

Röviden összefoglalva a valóság kibővítése úgy, hogy abba virtuális elemeket vetítünk. Egészen idáig korlátozott volt ennek a technológiának az elterjedése, de a mobileszközök rohamos fejlődésével már a hétköznapi életben is elérhetővé vált az AR használata, a legjobb példa erre talán a Pokemon Go.

Bár nem összehasonlítható a virtuális valósággal, mégis rejlik benne annyi lehetőség, hogy több nagy cég is tudatosan épít erre a technológiára. A Microsoft a Hololens segítségével próbálja kiaknázni a lehetőségeket, az Apple pedig az új Iphone 8 és X erőforrásait hangolta a kiterjesztett valóság eléréséhez, de nem csak ők az egyetlenek, akik ezzel kísérleteznek. A Disney a Lenovo-val karöltve hozta létre saját, Star Wars témájú AR szettjét, a Star Wars Jedi Challenges-t és bizony könnyen meg lehet vele dobogtatni a Csillagok Háborúja rajongók szívét.

Az egész élmény agya egy telefonos applikáció, amely egyaránt elérhető Apple és Android készülékekre. A telefonok listája azonban erősen limitált és inkább a felső kategóriát célozza meg az alkalmazás, ez mondjuk nem is meglepő hiszen az AR jelenleg még erős hardvert igényel. Persze kinek mit jelent a felő kategória, hiszen Iphone-ból már egy sima 6-os is elég, Samsungból is teljesen megfelelő az S7 valamint pl. a Google Pixel vagy LG G6 is a hivatalosan kompatibilis telefonok listáján szerepel.

Holoszoba - Lenovo Jedi Challenges ARAz applikációt a megvásárolható szett teszi teljessé, amely egy három részből álló csomag. A Lenovo Mirage AR headset gondoskodik arról, hogy kiterjessze nekünk a virtuális teret. A szemüveg maga teljesen műanyagból készült, ennek megfelelően súlyra is elviselhető. Egy rugalmas pánt segítségével rögzíthetjük fejünkön, amelyet három tépőzárral tudunk beállítani magunknak. A kényelemről még három párna gondoskodik: egy a homlokunkat kettő pedig a szemünk alatti részt hivatott védeni és míg előbbi jó megoldás, utóbbi hosszú távon kényelmetlenné tud válni. A szemüvegbe egy tálcán keresztül tudjuk beilleszteni a telefont. Ez a tálca egyébként nagyon sok méret befogadására képes, állítási lehetőség is van rajta így nem kell aggódni, hogy telefonunk túl nagy vagy éppen túl kicsi. Ezután a telefon képét két prizmával dobja szét az előttünk lévő térbe a headset. Nem összehasonlítandó a VR szemüveggel, itt a meglévő térbe helyeződik a virtuális kép, vagyis az egész szobánkat látni fogjuk, csak éppen a közepén ott fog állni Darth Maul vagy éppen egy birodalmi rohamosztagos. A headet oldalán három gomb is helyet kapott a menüben való navigálás érdekében.

A pozícionálásról két kamera gondoskodik a szemüvegen, valamint egy földre helyezhető mozgásérzékelő szenzor. Ez a kis gömb világít és ezzel tudja behatárolni a szoftver is a nekünk szánt játékteret. A headset hordható egyébként szemüveggel is minden probléma nélkül. A betekintési szög 60 fok körül alakul vízszintesen és 30 fok körül függőlegesen. Ez egyrészt nem túl nagy eresztés és limitálni fogja a mi mozgásterünket is, másrészt pedig egy ilyen eszköztől, amit nem a hardcore játékosoknak szántak ez elég jó teljesítmény.

Holoszoba - Lenovo Jedi Challenges ARA harmadik eszköz a csomagban egy kontroller. Ebben persze semmi meglepő nincs és nem is hordozna magában semmi extrát, kivéve akkor, ha ez nem egy méretarányos fénykard-replika lenne. Mert hogy esetünkben az és a csomag értékéhez képest meglepően kidolgozott és igényes darabról van szó. Rey fénykardjáról beszélünk, ami eszméletlen látványos és ezt az a tény sem árnyékolja be, hogy az egész műanyagból van. Állványra rakva még egy gyűjtő polcán sem vallana szégyent, úgyhogy már csak ez az egy kiegészítő majdnem megéri a teljes csomag árát. Két gomb kapott helyet a markolaton, illetve az allján egy bekapcsoló gomb és egy micro-USB bemenet a töltéshez, ezen kívül egy rezgő motor is van benne. Itt nem beszélhetünk kényelemről, nem számít az ergonómia és nincs helye a funkciónak. Ez egy fénykard és kész és ezt a tényt semmi nem ronthatja el. Nem kell több egy Star Wars témájú AR játékhoz így nem is lehet belekötni. Ja, arról nem is beszélve, hogy a teteje világít. Ami persze funkciót tölt be, hiszen ezzel adunk pozíciót a nyomkövetőnek. Köszönöm Disney, 12 éves korom óta erre vágytam.

A setup egyszerű és nem igényel különösebb technikai tudást sem. Az appot letöltjük, közben pedig kapcsoljuk be a Bluetooth-t. Az alkalmazást elindítva kiválasztjuk az egyjátékos opciót, majd bekapcsoljuk a fénykardot és hagyjuk hogy párosodjanak a készülékek. Ezután szinkronizáljuk és kalibráljuk a telefont a kontrollerrel. Ezután kapunk információt arról, hogy a többi eszközzel mi a teendő. A jeladót két ceruzaelemmel életre keltjük és bekapcsoljuk, úgy, hogy rózsaszín fényben pompázzon. Ezután a földre rakjuk, elegendő helyet hagyva magunknak a játékhoz. Ezután a telefonhoz csatlakoztatjuk a hozzá adott kábelt, amiből egyébként három is van a csomagban, szóval nem kell külön Apple vagy Android kábelt venni. Ezután kivesszük a tálcát a szemüvegből és a megfelelő pozícióban belerakjuk a telefont. Balra húzunk, rányomunk az indításra és visszatesszük a szemüvegbe a tálcát a telefonnal együtt. Innentől kezdve pedig bent is vagyunk a kiterjesztett valóságban, ahol a fénykarddal tudunk irányítani.

Bemutató videó

Holoszoba - Lenovo Jedi Challenges ARA játékban 3 féle játékmód áll rendelkezésre, mindegyik elérhető különböző nehézségi szinttel is. A különböző bolygókon ugrálva egyre nehezebb ellenfelekkel találkozhatunk és van egy kisebb fejlődési lehetőség is a játékba építve. Az első mód a Lightsaber Battle, ahol a Star Wars univerzumából ismert karakterek ellen mérhetjük össze fénykardozós tudásunkat. A játékmenet élvezetes és interaktív, gyakorlatilag mindig látjuk, hova kell helyeznünk a kardot védekezés vagy támadás esetén. Ez valószínű az erőt és a reflexeinket próbálja tükrözni. Könnyű megtanulni, de nem egyszerű mesterien űzni ezt a dolgot. Ahogy haladunk előre, úgy jönnek erősebb ellenfelek, de mi is úgy juthatunk hozzá különböző erő-képességekhez is. A második játék a Holochess, vagyis a Millenium Falcon fedélzetén megismert holografikus sakk. Szerencsére nem Chewie ellen játszunk, így nem kell félnünk attól, hogy bajunk esik ha legyőzzünk ellenfelünket. Az elején inkább csak megismerkedünk a bábokkal és a lépésekkel, hogy aztán komplexebb meccseket is játszhassunk a gép ellen és ahogy haladunk előre úgy oldhatunk fel magunknak lényeket is a játékhoz. A harmadik játékmód egy tower-defense játék, ahol felülnézetből szemlélhetünk egy harcteret, irányítva annak különböző elemeit, légicsapást kérhetünk és így tovább.

Mind a három játékmód tartalmas és élvezetes, de valószínű a fénykarddal történő párbajozás a legnépszerűbb ezek közül. Felismerte ezt a Disney is és egy később kiadott frissítésnek köszönhetően már akár egymás ellen is játszhatunk, persze ehhez már két eszköz kell és két kontroller. A fejlesztők egyébként nem engedik el a játék kezét és folyamatosan adnak ki kisebb-nagyobb frissítést hozzá.

Nem mehetünk el szó nélkül a tény mellett, hogy telefonunk igencsak melegedni fog játék közben és az akkumulátor üzemidejét is lecsapolja, ha a Jedi Challenges az első számú játék amivel játszunk. Ezen kívül hosszabb távon kényelmetlenné tud válni a szemüveg, így nem is alkalmas hosszabb viseletre az.

Ami az eszköz beszerzését illeti, itthon nem kapható a Star Wars Jedi Challenges. Így sajnos maradnak a külföldi oldalak, esetleg Ebay. És bizony megosztó lehet sokaknak ez a csomag. A 200 dolláros árcédula fájón hathat, főleg ha nincs hozzá telefonunk és nem is szeretjük annyira a Star Wars világát. Ha egyszerű AR élményt keresünk, akkor valóban drága befektetés. Viszont ha rajongók vagyunk, akkor már más a kérdés. Kapunk egy kifejezetten Csillagok Háborúja témájú, kiterjesztett valóságon alapuló játékot, ami ráadásul többféle játékmóddal rendelkezik és hosszabb távon is leköthet minket. Ezen kívül kapunk egy nagyon igényes fénykard-replikát, amit ha már nem játszunk simán kirakhatunk a polcra és a nappalink egyik ékszerévé válhat. Igazából csak rajongásunk mértéke a válasz arra, hogy engedünk a sötét oldal csábításának, vagy sem.

A cikk szerzője

Vass Csaba

A The HUB Youtube csatorna szerkesztője.

Köszönjük a véleményt és a Cikket Csaba! (és, hogy végül visszaadtad a cuccot hiánytalanul… :D)
May the force be with You!

Vissza a Blogoldalra
Bérelhető csomagok
Rendezvényi kitelepülés