A Grand Theft Auto fanoknak jó hír, hogy nem csak síkképernyőn játszható a GTA V. Létezik egy GTA V VR mod, aminek segítségével Oculus Riften vagy HTC Viven rögtön a helyszínen találjuk magunkat az események sűrűjében és testközelből élhetjük meg.

A GTA V-höz eredetileg nincs VR támogatás, így sem az Oculuson sem a Vive-n nem futna virtuális valóságként. Joseph Delgado készített egy ingyenes modot, csak a VorpX-et alkalmazást kell megvásárolni, ha még nincs meg, és ezen keresztül futtatni a GTA V VR modot.

A telepítésről és egyéb részletekről itt megtalálsz mindent angolul. (http://grandtheftvr.com/)

A mod szerzője a HTC Vive támogatást fejti ki részletesen, de Oculus Rifttel is működik, bár az Oculus Touch-csal még nem kompatibilis. A mod segítségével nem csak az automatikus FOV korrekciót kapjuk, amely az Oculus profilunk beállításait veszi alapul, hanem a fejmozgást, fejforgatást is követi. A Vive kontrollerével a lövés, a mozgás és a fegyverek kiválasztása is egyszerű.

Kell számolni némi kompromisszummal, mivel magát a játékot nem lekerekített szélű kijelzőkre tervezték, így a térkép nem fér rá az Oculus Rift headset kijelzőjére és azt minden alkalommal úgy kell elővarázsolni, ha szükségünk van rá. Mindemellett, mivel folyamatos mozgásban vagyunk, fokozottan jelentkezik a VR legnagyobb problémája, a tengeri betegség érzése, az agyunk megtévesztéséből származó rosszullét, az arra hajlamosaknál.

A mod készítőjének bevallása szerint őt nagyon megrázta, amikor előszőr lőtt emberre a GTA V VR-ban. Sokkal inkább hat az ember érzelmeire, amikor ott áll a virtuális térben, céloz a fegyverrel és lő, mint amikor csak egy kijelző mögül kattintgat. Erkölcsi aggályokat is felvetett azzal kapcsolatban, hogy mennyire szabad a VR-ba beengedni az ilyen típusú erőszakos játékokat, mennyire valós a veszélye annak, hogy valaki a VR-os GTA V és társain edződve kiírt majd a valóságban is egy fél utcát?

Van merszed kipróbálni a GTA V brutalitását VR-ban?