A VR őrületről a Google sem akart elmaradni és még 2014-ben előállt a saját változatával a Google Cardboarddal. A Google VR szemüvegét kartonpapírból kell hajtogatni, jár hozzá lencse és egy mágnes. Neked már csak egy Full HD-s vagy jobb kijelzős mobiltelefonra van szükséged. Ha igazán olcsón szeretnéd megúszni a VR élmény kipróbálását, a Cardboard is egy alternatíva lehet.

Mint minden mobil telefonos VR headsetnek, a Google VR szemüvegnek is meg van a hátránya. Azonkívül, hogy egy kartondobozt erősítesz a fejedre, amely elsőre elég vicces, ha már egy technolóigai fejlesztés lehetőségeivel akarsz megismerkedni, itt is szembe kell nézni a mobiltelefon adta korlátokkal. Sosem kapsz olyan mélységérzékelést, mint amit az Oculus Rift vagy a HTC Vive tud nyújtani. A mozgásérzékelésről a telefon giroszkópja hivatott gondoskodni, ami sokszor kicsit lassabban reagál, mint kellene, ezzel fokozva a VR kalandozás közben gyakran jelentkező tengeribetegséghez hasonló rosszullét tüneteit.

A szemed előtt megjelenő tartalom irányítását egy mágnes fel-le húzgálásával tudod megtenni, amin a kartonszemüveg után meg sem lehet lepődni.

A Google Play áruházban VR alkalmazások egész sora elérhető, bár meg sem közelíti a nagy VR headsetekhez elérhető alkalmazások változatosságát és színvonalát. Használatukhoz először a Google Cardboard alkalmazását kell telepíteni a telefonra. Már ezzel az alkalmazással is lehetőséged van belekóstolni a VR világába a Google Earth és a Youtube segítségével.

Maga a Cardboard akár a Google oldalálról is letölthető minták alapján elkészíthető, de készen meg is vásárolható. Ha Ebayen szoktál vásárolni, 1,5 USD körüli áron már beszerezheted. Itthon boltban 2.000 Ft körül mozog az áruk, de apróhirdetési oldalakon pár száz forinttal olcsóbban is megkaphatod.

Ha nem szeretnél kartondobozt húzni a fejedre és azzal bohóckodni, próbáld ki igazából mit tud a VR. Bérelj tőlünk egy Oculus Riftet Touch-csal és akár gamer pc-vel együtt néhány napra és éld át a VR nyújtotta élményt a legjobb játékokon keresztül.