Míg az Oculus Rift és versenytársai és a mobilos VR szemüvegek többsége nem Európában készül, a Homido VR-t egy francia csapat fejleszti. A Homido VR azoknak lehet alternatíva, akik szeretnének megismerkedni a VR világával, eldönteni, hogy magával rántja-e őket a játékok és a különleges élmény adta élvezet, hogy egy komolyabb eszközbe és ahhoz szükséges egyéb hardverekbe fektessenek.

Az Oculus Rifttel egyik mobilos VR headset sem összehasonlítható. A kétféle technológia célcsoportja különböző igényű. Kicsit olyan ez, mint az autóknál a BMW és a Suzuki. Mindegyik gyártó autója egy jármű, képes arra, hogy elvigyen A-ból B-e, ezt a feladatot mindkettő tökéletesen meg is oldja, de más élményt jelent egy csúcsmodell BMW-vel autózni ezer kilómétereket, mint egy népautónak szánt Suzukival.

A Homido VR egy Suzuki, vagy hogy európai legyen, egy Dacia, ehhez képest az Oculus Rift egy BMW. Ha tisztában vagyunk a Homido adta korlátokkal, lehetőségünk van megismerkedni a VR világával akár ezzel az eszközzel is, de ne várjunk tökéletes tér és látványélményt. A Homido VR headset maga egy jól összerakott eszköz, tökéletesen passzol bele egy bármilyen 4 és 5,7 colos mérettartományba eső kijelzőjű mobiltelefon, de a minél jobb élmény eléréshez nagyon erős hardverű mobiltelefonra van szükség, vagyis jó, ha van kéznél egy felsőkategóriás mobiltelefon. És akinek rendelkezésre áll egy erős mobiltelefon, valószínűleg nem fog megelégedni, a Homido VR és más mobilos headsetek nyújtotta lehetőségekkel, a tökéletes élményt szeretné, amit az Oculus és versenytársai adnak meg.

A Homido VR a 70 USD körüli árcéduláján kívül rendelkezik még néhány előnnyel. A lencsék távolságállítási lehetősége szemüvegeseknek is kényelmessé teszi a használatot, bár ez az Oculusnál sem probléma. Könnyen magunkkal vihetjük egy hosszú utazásra, és használhatjuk az út során, mivel nincsenek vezetékek, csak a mobiltelefonunk akksija legyen erős és feltöltött. A Homido VR kialakítása optimálissá teszi a viselését már egy hatéves korú gyerek számára is. A felsőkategóriás headsetek kis gyerekeknek általában nagyok és nehezek. Igazi családi eszköz lehet, mert minden családtag bele tudja tenni a kompatibilis mobiltelefonját, amin a saját kedvenc játékai, alkalmazásai futnak és már kezdődhet is az élmény.

A 100 fokos látásszögű Homido vR headset már elegendő lehet ahhoz, hogy 360-fokos videókat vagy nem mozgáson alapuló játékokat kipróbáljunk. Az olyan játékokban, ahol fizikailag is mozogni kell, sokkal erősebben jelentkezik rosszullét, mint az Oculus Rift ilyen játékai esetén, mivel az agyunknak nem csak azt kell tudnia feldolgozni, hogy nem történik valódi helyváltoztató mozgás, mégis olyan információkat kap, hanem a mozgás során elmosódó, pixelesedő képet is kezelnie kell tudni. Az Oculus fejlesztésénél arra is figyelnek, hogy ezt a tengeribetegséghez hasonló rosszullét élményt a lehető legkisebbre csökkentsék.

A játékok használhatóságához szükség lesz egy joystickra vagy touchpadra, hogy ne a szemünk és a headset között kotorászva, a mobilunk kijelzőjén keresztül kelljen irányítani az alkalmazásokat. A Homido VR készített is az XBOX kontrollerére nagyon hasonlító bluetoothos touchpadot, melyet külön megvásárolhatunk az headsethez. Nem árt egy jóminőségű fejhallgató is, hogy ne a mobiltelefon hangszóróján keresztül kelljen hallanunk a hangokat, hanem a külvilágot kizárva, közvetlenül a fülünknél szólaljon meg.

Kinek ajánljuk a Homido VR-t? Gyerekeknek ismerkedésre a virtuális valósággal, és ha sokat utazunk velük, le lehessen kötni őket útközben. És azoknak, akik még nem gondolják vagy még nem tudják, hogy a VR mennyire fogja a mindennapjaik részét képezni, mennyire tudnák kihasználni, ha egy megfelelőbb, de költségesebb VR eszközbe fektetnének be.