Így kell ritmusjátékot csinálni!

A 2018-as év egyik legnagyobb durranása volt a Beat Saber a VR játékok körében és ezt a titulust teljesen joggal érdemelte ki. A játék egy kis cseh fejlesztőcsapat, a Beat Games kezei között született meg, és a ’Könnyen tanulható, de nehezen elsajátítható’ elv roppant jó példája.

Egy ritmusjátékról beszélünk, mechanizmusa pedig roppant egyszerű: adott egy piros és egy kék energia-kard (de bátran mondjuk ki, hogy azok valójában fénykardok) és minden pályán adott ritmusban érkeznek szemből kék vagy piros kockák. Pirosat a piros karddal, kéket a kék karddal kell elvágnunk. A vágás irányát a kockákon lévő nyilak határozzák meg, tehát nem mindegy, hogy fentről lefelé, vagy esetleg jobbról ballra vágjuk ketté azokat. Az alapelv hihetetlenül egyszerű és logikus, így könnyen tanulható.

A játékban találunk még falakat is, amelyeket ki kell kerülnünk, különben nem látjuk a kockákat, illetve nem halljuk a zenét. Ezen kívül még amolyan aknákat is találunk, amelyekhez tilos hozzáérnünk, de mindkét elemet illetve magát a játék alapelvét is szájbarágósan és rendkívül módszeresen bemutatja a beépített tréner, első indításnál egyből fel is ajánlja a játék, hogy kezdjünk azzal. Már itt is ráéreztet minket arra, hogy minden ritmusra történik, így elengedhetetlen az, hogy figyeljük és érezzük a beateket. Azokból pedig hihetetlenül jók vannak.

A játék zenetára nagyrészt saját készítésű és eszméletlen jó szerzemények egytől egyig. Többségében elektronikus dalokról beszélünk, de találunk közte folkos betéteket, de még kemény gitártémákat is. A kemény basszus mindegyikre jellemző, vannak instrumentális és vokállal ellátott dalok, de jól megkomponált mindegyik és megállja a helyét a játékban. Szinte az összes zenemegosztó oldalon megtaláljuk őket, úgyhogy nyomhatjuk az utcán vagy éppen edzés közben is.

A játék akkor kezd el igazán megnyílni, amikor már magabiztosan tudunk kockákat kaszabolni benne. Minden pálya (gyakorlatilag a különböző dalok a különböző pályák) elérhető több nehézségi fokozattal, úgy mint easy, normal, hard, expert és később bekerült a játékba az expert+ fokozat is. Ebből is lehet látni, hogy kihívás bizony akad, nem is kevés. Adott dalon belül sűrűsödnek a kockák, teljesen más ritmusban jönnek illetve egyre nehezebb és gyorsann variációkat illetve figurákat csináltat velünk a játék, amelyek igazán nehéz fokozatokon már komoly kihívást jelentenek. Minden dal minden nehézségi szintje más és más élményt ad, így iszonyat sok kombinációval találkozhatunk.

Természetesen vannak könnyítő módok, ilyen például a ’no fail’ üzemmód, ami nem állítja meg a játékot ha bizonyos mennyiségű kockát kihagyunk. Mert hogy alapból ilyen is van. Ezen kívül végig mehetünk úgy egy pályán, hogy ne számítson a vágás iránya.

Létezik endgame is, akármennyire furán hangzik. Amikor már profin tudunk egy pályát egy bizonyos fokozaton, akkor elkezdhetünk versenyezni a világ többi játékosával, ugyanis minden pálya minden nehézségi szintjéhez tartozik egy globális pontszám és annak listája. A pontszám pedig nagyon sok összetevő végeredménye: számít hol vágjuk el a kockát, számít honnan indítjuk a kardot és a vágás végén mekkora ívet rajzolunk le vele, ezen kívül a kombók is számítanak. Léteznek nehezítő feltételek, úgy mint a nyilak eltűnése és a dal felgyorsítása, ezen növelhetik az összpontszámot. Ezáltal a játék pedig kihívással teli és nehezen tanulható.

Bemutató videó

Aki nem ennyire hardcore gamer, az is megtalálja benne az élvezetet. Tökéletes egy kis testmozgásra, vagy egy buli központi elemévé is válhat a remek dalokkal és a kihívást jelentő pályákkal. Nem hagyják magára a játékot a fejlesztők sem, folyamatosan szépítgetik a menüt és a lehetőségeket is, illetve a dalok listája is frissül, legutóbb például egy League Of Legends témájú update érkezett hozzá, amely új színkombinációt és egy, a Riot Games által írt dalt is tartalmaz.

Megérdemelten nyert díjat 2018-ban a játék, valószínű fog is még, hiszen egy remekül összerakott, maradandó és fülbemászó dallamokkal ellátott, igényes csomagot kap az, aki kipróbálja vagy netán meg is veszi a Beat Sabert.

A cikk szerzője

Vass Csaba

A The HUB Youtube csatorna szerkesztője.

Köszönjük a véleményt és a Cikket Csaba! 

Vissza a Blogoldalra
Bérelhető csomagok
Rendezvényi kitelepülés